Jyotish horoskop: Radimir Čaćić

earth-1151659_1920

Radimir Čačić hrvatski je političar, a do 14. studenoga 2012. obnašao je dužnost prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra gospodarstva. Godine 2014. aklamacijom je izabran za prvog predsjednika stranke “Narodna stranka – reformisti”.

Radimir karta

Radimir Čačić rođen je s lagnom (podznak, ascendent) u Ribama. Ova lagna daje osobi otvorenost, fleksibilnost i sklonosti ka ekspanzivnosti. Lagna Riba nalazi se u Uttarabhadrapada nakshatri (jedna od 27 zvijezda stajačica), a Jyotish klasici kažu da su osobe s lagnom u ovoj nakshatri elokventne, teže bogatstvu, pomalo su ekscentrične, plahe, često mijenjaju svoje mišljenje, i neprestano imaju neprijatelje.
U 10. kući karijere smjestio se znak Strijelca, koji je izvrstan znak za ministre, veleposlanike, poduzetnike, odvjetnike, suce, učitelje, profesore i lidere.
Vladar lagne (podznak, ascendent), a ujedno i 10. kuće karijere, Jupiter, smješten je u 11. kući (u znaku Jarca). U ovom položaju Jupiter teži za iskorištenjem prilika koje se tiču ostvarenja materijalnih postignuća i bogatstva. Budući da 11. kuća ukazuje na zanimanje, karijeru, biznis (poslovanje), postignuće, uspjeh, slavu, javni ugled, status (prestiž), autoritet vlasti, vladu, javne institucije, vodstvo (rukovođenje) i političku moć, a Jupiter na bogatstvo, ekspanziju, ugled, visoko obrazovanje, pravo, državnu službu (ministarstvo) i diplomaciju, jasno je kako je Radimir Čačić imao veliku podršku svog vladara lagne, Jupitera, u postizanje tako visokog položaja u političkom i javnom životu.
Ipak, Jupiter se u Jarcu nalazi u debilitaciji (stanje iznimne slabosti), pa iz toga proizlazi da će u svom životu Radimir Čačić prolaziti i kroz brojne nepovoljne situacije i padove, koji se tiču spomenutih područja kojima vlada 11. kuća (zanimanje, karijera, biznis, postignuće, uspjeh, slava, javni ugled, status, vlada, javne institucije, vodstvo i politička moć).
Veliki životni uspjeh i iznimnu političku moć i status u ovom horoskopu pružaju dva vatrena planeta – egzaltirano (posebna snaga i sreća) Sunce, i Mars u svojoj vlastitoj kući (u znaku Ovna), i to u dodatnoj konjukciji s Rahuom, iznimno ambicioznim planetom, željnim postignuća. Ipak, Rahu u ovoj kombinaciji obično najavljuje iznenadne promjene, preokrete i prekide u karijeri, i općenito u životu. Sunce se nalazi u Krittika nakshatri, koja osobi daje “odliku lidera i moć nad masama”.
Mjesec se nalazi u vrlo nepovoljnoj 8. kući (najlošija kuća u horoskopu), u uskoj konjukciji (unutar 4°) sa svojim neprijateljem, Ketuom, i to u svom neprijateljskom znaku, Vagi. Budući da Mjesec upravlja našim umom i osjećajima, a Ketu vlada introverzijom (povučenost u sebe), psihičkom nestabilnošću, iluzijom, obmanom, prijevarom i manipulacijama, ova konjukcija govori da Radimir Čačić mora obratiti pažnju na svoju sumnjičavost, psihičku uznemirenost, nemirne snove, te snažnu receptivnost koja ga čini hiperosjetljivim prema iskustvima koje proživljava. Mjesec se ovdje nalazi u Swati nakshatri, a njena primarna motivacija je materijalni prosperitet.
Ova 8. kuća je ujedno i kuća smrti, iznenadnih nesreća, poraza, spletki, skandala, preokreta i iznenadnih promjena, pa navješćuje i loša i nepredviđena zbivanja tijekom života. Poznato je kako je dana 8. siječnja 2010. u Mađarskoj Radimir Čačić uzrokovao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Dana 29. lipnja 2012. godine, na sudu u Kaposvaru, osuđen je na 22 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Također je osuđen i na plaćanje sudskih troškova s 1,9 milijuna mađarskih forinti i zabranu upravljanja automobilom u Mađarskoj na iduće tri godine. Dana 14. studenog 2012. sud u Mađarskoj je presudio kako Čačić mora u zatvor, pa je istog dana Čačić podnio ostavku na svoje funkcije u vladi RH. Od lipnja 2013. pa do lipnja 2014. nalazio se na odsluženju zatvorske kazne u kazneno-popravnom domu u Valturi.
Objasnimo ovaj nemili događaj na racionalan i analitičan način, na temelju postojećih astroloških čimbenika u njegovom horoskopu.
Loš položaj Mjeseca i Ketua već smo opisali. Možemo još dodati da ovi planeti primaju aspekte od Marsa (nezgode) i Rahua (usponi i padovi), koji ovdje funkcionira kao njegov dispozitor (Mars), a oba ova planeta šalju svoj aspekt iz vatrenog i impulzivnog znaka Ovna.
Zloćudni Saturn također aspektira Mjesec i Ketua iz nepovoljne 6. kuće. U ovom se horoskopu Saturn nalazi u položaju “velikog neprijatelja “, a dodatno je (uz već postojeću urođenu zloćudnu narav) zloćudnog utjecaja u lagni Riba.
Nadalje, nagovještaj nesreće s mogućim smrtnim posljedicama uočljiv je iz položaja Venere (vozila) koja se nalazi u svojoj vlastitoj kući (u znaku Bika) u 3. kući (komunikacija, mediji, saveznici, volja, odlučnost, izdržljivost, kratka putovanja), u konjukciji s Merkurom koji vlada prometom (valja spomenuti da ova dva planeta na ovaj način tvore povoljnu Budha-Shukra yogu, planetarnu kombinaciju, koja daruje osobu elokventnošću, bogatstvom i vlasništvom nad velikom imovinom). Merkur (promet) vlada 4. kućom (vozila), a Venera (vozila) vlada 8. kućom (smrt, iznenadne nesreće i promjene, skandali, preokreti), a i ova dva planeta primaju nepovoljan aspekt od zloćudnog Saturna (nesreća, nevolja, gubitak, smrt, izolacija, ljaga, krivnja), koji se nalazi u lošoj 6. dushthana kući (poniženost, utamničenje tj. zatvorska kazna, sukob, svađe, rasprava, zavada, prepreke, poteškoće, tjeskoba, parnica, nesreće). Saturn također vlada 12. kućom, koja dodatno ukazuje i potvrđuje moguće utamničenje i zatvor, izdatke, parničenje, izolaciju, gubitak, odbačenost i prepreke. Ova 12. kuća ujedno ukazuje i na stranu zemlju u kojoj se nezgoda dogodila.
Nadalje, Chandra lagna (horoskop od položaja Mjeseca) također potvrđuje mogućnost prometne nezgode. Venera (vozilo) i Merkur (promet, te vladar 12. kuće koja vlada stranim zemljama) nalaze se u konjukciji u 8. kući (nezgoda, smrt). Saturn (nesreća, nevolja, gubitak, smrt, ljaga, krivnja, te vladar 4. kuće vozila) u 11. kući uzrokuje probleme u karijeri, javnom ugledu, statusu, vladi (državne institucije), liderstvu i političkoj moći.
Moglo bi se reći kako su Čačićev život u ovoj nezgodi spasila tri planeta i to iz Chandra lagne: egzaltirano Sunce (tijelo), koje aspektira i štiti lagnu tj. 1. kuću (tijelo, cjelokupno zdravlje), dobroćudna Venera koja se nalazi u svom vlastitom znaku (Biku), koja je ujedno i vladar tijela (1. kuća, lagna), te povoljan aspekt dobroćudnog Jupitera, koji iz 4. kendra kuće aspektira Veneru i Merkura.
Nezgoda se dogodila u planetarnom razdoblju Merkur-Mjesec-Saturn (Pratyandar dasha), koja je bila aktivna od 18.12.2009. pa do 10.03.2010. godine.
Izricanje i pravomoćnost presude, kao i odsluženje kazne, dogodilo se u planetarnom razdoblju Merkur-Rahu (09.10.2011.-27.04.2014.). Izlazak iz zatvora dogodio se u nešto povoljnijem razdoblju Merkur-Jupiter (27.04.2014.-02.08.2016.).
Od 09.09.2009. do 26.10.2017. Radimir Čačić prolazi kroz svoj 3. ciklus Sadhe satija (tzv. 7,5 godina tuge).
Glede davanja prognoze o nastavku karijere Radimira Čačića, trenutno životno razdoblje Merkur-Jupiter (27.04.2014.-02.08.2016.) donekle je povoljnije (za razliku od težeg razdoblja Merkur-Rahu). Ipak, ovdje ne treba zaboraviti na prisutnost Sadhe satija do 26.10.2017. Dana 02.11.2014., u 13:53:19 sati u Zagrebu, u skladu sa sideralnim zodijakom Saturn ulazi u znak Škorpiona, kada započinje 3. faza (dhayya) u 3. ciklusu Čačićeva Sadhe satija. Srećom, prema položaju natalnog i tranzitnog Mjeseca, ovo se naziva “srebrna faza” Sadhe satija, a njeni rezultati nisu loši. Od 02.08.2016. pa do 12.04.2019. na scenu stupa planetarno razdoblje Merkur-Saturn, koje donosi miješane utjecaje.
U svakom slučaju, u budućnosti se preporučuje izniman oprez u prometu.