Jyotish horoskop: Oprah Winfrey

moon-2368443_1920

Oprah Winfrey (Kosciusko, Mississippi, 29.01.1954.) – američka TV-voditeljica, glumica i filmska producentica. Najbogatija je Afroamerikanka 20. stoljeća, jedina Afroamerikanka milijarderka. Ne postoji osoba koja nije čula za njen planetarno popularni “Oprah Show”.

Ovo je tipičan horoskop koji nas vrlo lako može navesti na pogrešan trag, jer na prvi pogled ne otkriva veliki broj povoljnih yoga (planetarnih kombinacija), “tajnog oružja” Jyotisha, koje se u njemu nalaze. Ukoliko ne poznajemo yoge, i svoje tumačenje temeljimo isključivo na položajima i konjukcijama planeta, tada bismo lako mogli zaključiti kako se ovdje, u skladu s razmještajem planeta po kućama (bhavama), radi o osrednje uspješnoj osobi.
Pogledajmo stoga ovaj horoskop malo pažljivije.

Oprah

Udaya lagna (natalna karta od podznaka, ascendenta) nalazi se u podznaku Lava (u ovom podznaku rođene su i Agatha Christie i Madonna), što ukazuje na osobu izrazito orijentiranu na ostvarenje svojih ciljeva. Ovu osobu krasi ambicioznost, karizmatičnost, kreativnost, kraljevski stav, vodstvo, natjecateljski duh, autoritativnost i ponositost. Vladar Lagne (rano djetinjstvo), Sunce (otac), smješteno je u 6. kući (neprijatelji, suparništvo, poniženost, svađe, nesreće), što ukazuje da će Oprah imati poteškoća u ranom djetinjstvu. Ona je rođena kao izvanbračno dijete, u siromaštvu, i to u seoskom području američke države Mississippi. Do tinejdžerske dobi odgajala ju je samohrana majka, jer smještaj Sunca, koji označava oca, u lošoj 6. kući (prepreke), označava gubitak očinske zaštite. Na siromašnu i neudanu majku ukazuje debilitirani (iznimno oslabljeni) Mjesec (majka, rano djetinjstvo) u 4. kući koja označava dom, što ujedno govori i o čestoj promjeni mjesta prebivanja tj. selidbama. Oprah je doživjela traumatično djetinjstvo, uključujući i silovanje u dobi od 9 godina te trudnoću s 14 godina. Njezin je sin umro u djetinjstvu, što se može pripisati retrogradnom Jupiteru (djeca), vladaru 8. kuće (smrt), dok je 5. kuća (djeca) okružena s čak tri zloćudna planeta (Mars, Sunce i Rahu), i aspektirana od Saturna. Debilitiranost Mjeseca donekle ublažava snažni Mars, Mjesečev dispozitor, koji se nalazi u kendri (4. kuća) i svojoj vlastitoj kući (Škorpion), pa tako stvara Nicha Bhanga Raja yogu (poništava utjecaj debilitacije do određene mjere).
Srećom, Sunce je ovdje povezano s više Raja yoga (tzv. kraljevske yoge koje daruju ugled, položaj i uspjeh), jer se nalazi u konjunkciji s dobroćudnom Venerom, vladarom 10. kuće (karijera), a također prima aspekt od Jupitera, vladara 5. kuće (dobra djela iz prošlog života, intelekt, kreativnost, davanje savjeta, pisanje, igre, zabava). Ove su Raja yoge iznimno snažne, jer uključuju dva najbolja spomenuta dobroćudna planeta. Budući da ove yoge uključuju vladara 10. kuće karijere, Veneru (umjetnost, zabava), koja je ujedno i vladar 3. kuće (mediji, TV, zabavna industrija, šou-biznis, gluma, izdavaštvo, novinarstvo), te da Jupiter (bogatstvo, ugled, etika, moral, diplomacija) aspektira Sunce (ambicija, karizma) iz ove 10. kuće, tada nam postaje jasno da ove Raja yoge daju golem doprinos Oprinoj karijeri (Jyotish klasici govore o velikom uspjehu kada ove yoge uključuju 10. kuću karijere i/ili vladara 10. kuće).
Jupiter u 10. kući karijere (kao vladar 5. kuće) također stvara Dhana yogu (bogatstvo) i više Raja yoga zbog međusobnog aspekta s Marsom, vladarom 4. i 9. kuće. Ova Dhana yoga i brojne Raja yoge su iznimno snažne, jer je Mars ujedno i Raja yoga karaka (najpovoljniji planet) za podznak Lava, budući da istodobno vlada jakom kendra kućom (4. kuća) i sretnom trikona kućom (9. kuća), a smješten je u svom vlastitom znaku, Škorpionu. Ovim svojim položajem Mars stvara Ruchaka Mahapurasha yogu (Mars u kendri od Lagne ili Mjeseca, u svom vlastitom znaku ili u egzaltaciji) i Ruchaka yogu (uključuje konjukciju s Mjesecom) i od Udaya lagne i od Chandra lagne (položaj Mjeseca). Ove yoge daruju joj iznimnu hrabrost, snagu, ambicioznost, samopouzdanje, natjecateljski duh i moć da pobijedi svoje neprijatelje. U konjukciji s Mjesecom, Mars dodatno stvara i Chandra Mangala yogu, koja daje dug život, dobar prihod i kreativni um.
Dodatne vrlo snažne Dhana yoge pronalazimo u međusobnim aspektima između Sunca (vladara svepovoljne 1. kuće), Merkura (vladara 2. i 11. kuće novca) i Jupitera (vladara 5. kuće sreće). Ovdje je vrlo bitno istaći da Jupiter (vladar 5. kuće sreće) iz 10. kuće karijere aspektira sve Dhana yoga vladare (Sunce, Merkur, Mars), koji su odgovorni za bogatstvo.
Također, svi dobroćudni planeti, osim Mjeseca, nalaze se u upachaya kućama (3., 6., 10. i 11. kuća), koje s vremenom “rastu” i daju sve veći plod, pa tako stvaraju djelomičnu Vasumati yogu, koja daje uspjeh i novac.
Saturn u 3. kući tvori Anapha yogu (planet, osim Sunca, nalazi se u 12. kući od Mjeseca), što daruje osobi položaj jednak kralju, ljubaznost, zdravlje, slavu, govorničke sposobnosti, luksuz, lijep izgled i sreću. Ove dobrobiti dodatno pojačava njegovo stanje egzaltacije (iznimno sretno i povoljno stanje) u Vagi.
Surya-Budha yoga (konjukcija Sunca i Merkura) i Budha-Shukra yoga (konjukcija Merkura i Venere) daje inteligenciju, rječitost, lijep glas, bogatstvo, ugled i učenost.

Ipak, ovdje pronalazimo i vrlo nepovoljnu Dainya Parivartana yogu. Naime, Saturn, vladar loše 6. kuće (nevolje, neprijatelji, svađe, parnica), u kojem se smjestila Venera (u Saturnovom znaku Jarcu), koja je vladar 3. kuće (mlađa braća i sestre), našao se u Venerinom znaku, Vagi. Na ovaj su način ova dva planeta zamijenila svoje znakove (dakle, Venera se smjestila u Jarcu, a Saturn u Vagi). Poznato je kako je Oprah imala vrlo loš odnos sa svojom mlađom polusestrom Patriciom Lee-Lloyd.
Ova zamjena stvara i sretnu Maha Parivartana yogu, jer su Saturn i Venera ujedno i vladari povoljnih kuća (Saturn vlada 7. kućom, a Venera 10. kućom). Ova zamjena znakova tako povezuje njen posao (10. kuća) s javnošću (10. kuća) i društvenim vezama (7. kuća).

Oprah je ušla u svoju povoljnu Venera Maha Dashu (planetarno razdoblje pod vladavinom Venere) u rujnu 1974. godine, koja je trajala sve do rujna 1994. godine. Svoj prvi nastup “Oprah Winfrey Show” imala je tijekom Antardashe Venera-Jupiter (pod-razdoblje), u rujnu 1986. Jupiter se nalazi u sretnom trikona položaju (5. kuća) od Venere, pa je ovo bilo vrlo plodonosno razdoblje u njenoj karijeri. Nakon Antardashe Venera-Jupiter, Oprah je ušla u Antardashu Venera-Saturn, također dobro razdoblje, budući da se Saturn nalazi u egzaltaciji (u Vagi), i u 10. kući (kendra – snažna kuća) od Venere i Sunca, vladara Lagne.
Ipak, kada razmatramo ovo razdoblje od Dasha Lagne (od položaja Venere), tada otkrivamo miješane dobroćudne i zloćudne utjecaje u ovoj Dashi. Primjerice, Venera je u ashti (tzv. stanje “spaljenosti” zbog blizine sa Suncem) od Sunca, vladara 8. kuće (smrt, gubitak), aspektirana je od Jupitera, vladara 12. kuće (gubitak, svršetak), i u konjukciji je s Merkurom, vladarom 6. kuće (neprijatelji, suparništvo, poniženost, svađe, nesreće). No, srećom, Merkur je istodobno i vladar 9. kuće, općenito najsretnije kuće u horoskopu, a Venera je Raja yoga karaka (najpovoljniji planet) za podznak Jarca (u kojem se nalazi Venera, vladar Maha Dashe), i to sada u iznimno povoljnoj Maha Parivartana yogi (izmjena znakova) sa Saturnom (Venera je sada vladar 5. i 10. kuće, a Saturn vlada 1. i 2. kućom). Snaga ovih dobroćudnih utjecaja preteže nad onim zloćudnim. Ipak, Jyotish pravilo da jedni utjecaji nikada ne poništavaju one druge (dobroćudni zloćudne utjecaje, ili zloćudni dobroćudne utjecaje), ukazuje da istodobno u ovoj Venerinoj Maha Dashi postoje i zloćudni utjecaji. Primjerice, Oprah je znala potaknuti neka društvena pitanja na vrlo diplomatski, ali katkad i izravan način. Tako je u travnju 1996. godine suočena s tužbom stočarske industrije za klevetu glede “kravljeg ludila”, i to na temelju svojih izjava koje je dala u svom talk-show. To se dogodilo u njezinoj Antardashi Sunce-Rahu. Sunce i Rahu su zloćudni planeti (iako se Sunce smatra blago zloćudnim), i ljutiti su neprijatelji. Kada se ovdje pridodaju zloćudni utjecaji vladara 6., 8. i 12. kuće (dushtana – nepovoljne kuće), od Dasha Lagne u podznaku Jarca, u kojoj su smješteni i Sunce i Rahu (oba se nalaze u 1. kući, u Jarcu), tada dolazimo do zaključka kako je ovo razdoblje bilo vrlo problematično. Nakon pravne bitke koja je trajala gotovo 6 godina, ona je na kraju odnijela pobjedu, jer je optužba bila odbačena, no, ta ju je parnica koštala milijune dolara koje je platila svojim odvjetnicima.
Trenutno, od 2010. pa do 2017. godine, Oprah se nalazi u Marsovoj Maha Dashi.