Jyotish horoskop: Madonna

beyond-744753_1920

Madonna (rođena kao Madonna Louise Ciccone; 16. kolovoza 1958.) je američka pjevačica, tekstopisac, glumica, redateljica, plesačica i zabavljačica. Prodala je više od 300 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. “Guinnessova knjiga rekorda” proglasila ju je najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis “Time” proglasio ju je jednom od “25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća” zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije. Kritičari su hvalili njezinu raznoliku glazbenu produkciju koja je poznata po tome što je uvijek vezala i neke kontroverze uz sebe. U javnosti je poznata i po nazivu “Kraljica popa”.

Madonna je rođena u Bay City, Michiganu (SAD), a 1977. seli se u New York City kako bi se bavila modernim plesom. Nakon pokušaja pjevanja u nekoliko pop grupa, 1983. godine izdaje debitantski album. Zatim je uslijedila serija albuma koja joj je donijela ogroman uspjeh i popularnost, a pomicala je granice u tekstovima pjesama u popularnoj glazbi i vlastitu predodžbu u svojim glazbenim videima, koji su se učvrstili na MTV-u. Tijekom cijele karijere, većina pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije “Like a Virgin”, “Papa Don’t Preach”, “Like a Prayer”, “Vogue”, “Frozen”, “Music”, “Hung Up”, i “4 Minutes”.
Karijera joj je poboljšana pojavljivanjem na filmskom platnu i to 1985. godine, iako je primila raznolike komentare. Odobravanje od strane kritičara, kao i “Zlatni globus” za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dobila je za ulogu u filmu “Evita” (1996.), ali za ostale uloge je primala velike kritike. Od ostalih Madonninih poduhvata, najznačajniji su da je modna dizajnerica, spisateljica knjiga za djecu, filmska redateljica i producentica. Smatra se poslovnom ženom. 1992. godine je zajedno s Time Warnerom osnovala diskografsku kuću “Maverick”, a 2007. godine je sklopila do tada nevjerojatan ugovor vrijedan 120 milijuna $ s “Live Nationom”.
Prema “Recording Industry Association of America” (RIAA), najprodavanija je izvođačica 20. stoljeća, i druga najprodavanija izvođačica u SAD-u (iza Barbre Streisand), s prodanih 64,5 milijuna albuma. Časopis “Billboard” je Madonnu proglasio drugim, iza “The Beatlesa”, najuspješnijim umjetnikom na “Billboard” Hot 100 ljestvici, a što ju čini i najuspješnijim samostalnim umjetnikom te ljestvice. Madonna je dobila svoje mjesto u “Rock and Roll Hall of Fame”. God. 2012. “VH1” ju je proglasio “najvećim ženskim imenom glazbe”.
(Izvor: Wikipedia)

Madonna karta

Ovo je vrlo jednostavan horoskop za razmatranje, jer već na prvi pogled ukazuje na bogatu i slavnu osobu. Madonna ima Lagnu (podznak, ascendent) u Lavu, vatrenom znaku, u 1. kući dharme (životna misija), što ukazuje na osobu izrazito orijentiranu na ostvarenje svojih ciljeva, a krasi je i ambicioznost, karizmatičnost, kreativnost, kraljevski stav, vodstvo, natjecateljski duh, autoritativnost i ponositost.
Dva dobroćudna planeta, Mjesec i Merkur nalaze se ovdje u podznaku, 1. kući, i svojom konjukcijom tvore Chandra-Budha yogu (planetarna kombinacija), što ukazuje na velika djela, poetski dar, te iznimnu rječitost. Drevni Jyotish tekst, “Garga Hora”, o ovoj kombinaciji u 1. kući kaže sljedeće: “Osoba će imati lijep i ugodan glas, bit će bogata, iznimno privlačna, strastvena i sklona seksu.”
Merkur ovdje stvara i Veshi yogu (nalazi se u 2. kući od Sunca), što ukazuje na bogatstvo, izvrsno baratanje riječima i dobro pamćenje. Slavu i bogatstvo Merkur dodatno potvrđuje i svojim vladarstvom nad 11. kućom (bogatstvo). Nadalje, on tvori i Yukti Samanvithavagmi yogu (vladar 2. kuće je u konjukciji s dobroćudnim planetom), i tako osobi daruje sposobnost govorništva, lijep glas, luksuz i bogatstvo.
Mjesec u 1. kući ukazuje na javni život, brojna putovanja, užitak u trošenju novca, sklonost mlađem partneru i sumnjičavost, a Merkur na izvrsnu inteligenciju, popularnost, bogatstvo, veliki uspjeh i užitak u seksu.
Lagna (podznak), Lav, i Mjesec nalaze se u Purva Phalguni nakshatri (jedna od 27 zvijezda stajačica na nebu). Ova zvijezda je simbol slave, sreće, karizme, uspjeha i seksualne strasti. Povezuje se i sa zabavljačkom industrijom, šou-biznisom, glazbom, filmom i kazalištem. Njen vladar je Venera (glazba, umjetnost), što ukazuje na glazbu i glazbenike, glumce i društvene osobe. Položaj Mjeseca u ovoj nakshatri govori o veličanstvenoj osobi s lijepim glasom, uvjerljivim govorom, iznimnom ljepotom, sklonoj putovanjima i ljubaznim ponašanjem. Nadalje, ova nakshatra ukazuje i na uživanje u stvaranju i kreativnosti s jedne, i sklonost ka asketizmu s druge strane. Osjeća li se ova suprotnost u odabiru njenog imena, Madonna?

U ovom horoskopu, Mjesec i Sunce su izmijenili znakove (Lav i Rak), no, nažalost, u 1. i 12. kući, pa tako stvaraju nepovoljnu Dainya Parivartana yogu. Ova yoga uzrokuje poročnu osobu, česte probleme od suparnika i protivnika, nestabilan um, kritiziranje drugih i loše zdravlje. Ova je yoga donekle ublažena snažnim aspektom Marsa (iz vlastite i iznimno povoljne 9. kuće) na Sunce, i konjukcijom Sunca s dobroćudnom Venerom, dok je Mjesec blagoslovljen konjukcijom s dobroćudnim Merkurom. Unatoč tomu, štetan aspekt Saturna iz, njemu neprijateljske, 4. kuće na lagnu, 1. kuću, ovu yogu ipak “održava na životu”, pa njeni loši utjecaji ipak nisu do kraja poništeni.

Glede smještaja Sunca u 12. kući, u podznaku Lava, klasik “Bhrigu samhita” kaže sljedeće: “Osoba će živjeti u stranoj zemlji, puno će trošiti, u životu će imati brojne turneje, znat će se suprotstaviti neprijatelju, a u srcu će osjećati usamljenost.”
Sljedeća iznimno povoljna planetarna kombinacija je Anapha yoga, koju stvara Venera (nalazi se u 12. kući od Mjeseca). Budući da ovdje Venera nije u ashti (tzv. “spaljenost” zbog pretjerane blizine sa Suncem), ova yoga daruje bogatstvo, materijalna posjedovanja, naklonost od strane suprotnog spola, te kraljevski položaj. Venera (glazba, umjetnost, glamur, moda, poezija) je vladar 10. kuće karijere i 3. kuće (glazba, poezija, ples, kazalište, film, performance, TV, tisak, mediji), a njen položaj u 12. kući stranih zemalja govori nam da će njena umjetnost biti zapažena i cijenjena u drugim zemljama. Konjukcija Sunca i Venere u 12. kući ukazuje da bi ona mogla imati određenih problema zbog svojih seksualnih apetita. No, ova dva planeta kao vladari 1. kuće i 10. kuće tvore i Raja yogu, koja uzrokuje uspjeh i sreću.

Vrlo važan dodatan podsticaj i potporu Madonninom uspjehu daje Mars (energičnost, snaga i volja, strast, inicijativnost, ustrajnost, borbeni duh) koji je ovdje Raja Yoga karaka (najpovoljniji planet za podznak Lava), a nalazi se u svom znaku Ovnu (ambicioznost, samopouzdanje, pionirski duh, agresivnost, kreativna energija, ratobornost, hrabrost), i to u iznimno sretnoj i povoljnoj 9. kući (sreća, napredak, uspjeh, blagostanje, ideali, nadahnuće, duga putovanja). Mars svojim snažnim aspektom podstiče i podupire Sunce (kreativno izražavanje, samopouzdanje, ambicija, položaj u karijeri), vladara podznaka (zanimanje, slava, priznanja), i Veneru (glazba, ples, vizualne umjetnosti, šou-biznis, moda), vladara 10. kuće karijere i 3. kuće (glazba, ples, film, kazalište, mediji), dajući tako svoj značajan obol njenom svjetskom uspjehu.

Položaj Saturna (težak rad, disciplina, upornost) u 4. kući (obitelj, obiteljski život, bliske i drage osobe, rođaci, osjećaji) govori nam da je Madonna radoholičar, i da je vrlo uporna i tvrdoglava u nadvladavanju životnih poteškoća i bolesti. No, ovaj položaj Saturna ukazuje i na određene probleme u privatnom životu i osjećajima, drugim riječima, u obitelji, domu i braku, što dodatno pogoršava i njegovo vladarstvo nad 7. kućom (brak, partnerstva), i 6. kućom (gubitak partnera, neprijateljstvo, akutne bolesti).
Uski aspekt Marsa, unutar 3°, na Saturna, obično uzrokuje određeni pritisak na karakter osobe, što dovodi do ispoljavanja loših manira poput nestrpljivosti i grubosti.

Smještaj iznimno ambicioznog Rahua (masovna komunikacija i trendovi, kontroverznost, nekonvencionalnost) i dobroćudnog Jupitera (bogatstvo, sreća, ideali, ugled, duga putovanja) u 3. kući, u Venerinom znaku, Vagi (umjetnost, poslovičnost), nastavlja ovaj niz potpore Madonninoj karijeri. Jupiter je vladar 5. kuće (punya bhava – dobra djela iz prošlog života), a njegov položaj u 3. kući govori da je Madonna svoj uspjeh u glazbenoj i filmskoj industriji dobrim dijelom zaslužila na temelju svojih vrlih aktivnosti u prošlim životima.

Uspon u karijeri Madonna započinje 1982-1983. godine, u razdoblju Mjesec-Merkur Maha Dashi (planetarno razdoblje), budući da Mjesec označava javni život, u konjukciji je s dobroćudnim Merkurom, a dispozitor je Raja yoga planeta, Sunca i Venere (koji se nalaze u njegovom znaku, Raku). Od 1987. godine, Madonna ulazi u Marsovu Maha Dashu, a niz uspjeha nastavlja se u Rahuovoj Maha Dashi od 1994. i Jupiterovoj Maha Dashi od 2012. godine. Doprinos ovih planeta njenoj karijeri već smo opisali.