Jyotish horoskop: Edgar Cayce

binary-3175073_1920

Edgar Cayce (1877– 1945), poznat kao “Spavajući prorok”, jedan je od najpoznatijih proroka dvadesetog stoljeća. Cayce je mogao zaći u meditativno stanje, i tako odgovarao na pitanja o vremenu, prostoru, reinkarnaciji, postojanju duša, te trenutne i buduće događaje, s nevjerojatnom točnošću. Predvidio je početak i kraj oba Svjetska rata, kraj Velike depresije u SAD-u, te smrti predsjednika Franklina Roosevelta i Johna F. Kennedy-a.

Edgar Cayce rođen je u lagni (podznak, ascendant) Raka (Karkata). Rak, kao 4. znak u zodijaku, predstavlja fazu razvoja u kojoj smo postali svjesni naših osjećaja i unutarnjih misli. Kada se lagna nalazi u Raku, tada je osoba emocionalna, suosjećajna i nježna. Ona će biti osjetljiva na tuđe potrebe, i uživat će u brizi za druge. Rak predstavlja arhetip Majke, a majke su skrbnici i dobročinitelji. Stoga su Rakovi dobri kao iscjelitelji, terapeuti, savjetnici, socijalni radnici, a već u djetinjstvu mogu pokazivati i odlike dobrih učitelja.

Edgar karta02

Vladar Raka, Mjesec, smjestio se u 10. kući (zanimanje, karijera), što ukazuje da će karijera Edgara Caycea biti usmjerena ka savjetovanju, podučavanju i brigom o drugima.
Lagna (podznak, ascendant) prima aspekt od Marsa (snaga volje, energičnost, čvrstoća i ustrajnost), koji se nalazi u 6. kući (iscjeljivanje i liječenje), a u konjukciji je (Mangala-Guru yoga) sa svojim prijateljem, Jupiterom (dharma, ideali, znanje, učitelj, mudrost), smještenim u svom vlastitom znaku, Strijelcu (Dhanus). Konjukcija ova dva planeta u 6. kući, i aspekt Marsa na lagnu, govori da je Edgar Cayce bio posvećen znanju o iscjeljivanju i liječenju, kao i praktičnom liječenju, iscjeljivanju i služenju drugih. Strijelac je, kao vatreni znak, aktivan, dinamičan i ambiciozan, dodao Cayceu odlike idealizma, mudrosti, vizionarstva, slavoljubivosti, ljubav ka izazovima, dobronamjernost i pionirski duh.
Sunce, kao četvrti indikator osobnosti, nalazi se u 9. kući, u prijateljskom znaku, Ribama (Mina), pa tako Caycea usmjerava ka višim razinama filozofije, religije i ezoterije, a daruje mu i etičnost, osjećaj za pravičnost, kao i položaj vođe u obrazovnim ili spiritualnim organizacijama ili zajednicama. Sunce također u ovom položaju (9. kuća i znak Riba) pokazuje i njegov konzervativni kršćanski odgoj.
Ono što se također lako primjećuje u ovom horoskopu je prisutnost čak četiri planeta u 8. kući (u ovoj se kući nalaze Saturn, Venera, Merkur i Rahu), i to u znaku Vodenjaka (Kumbha). To nam govori da je Edgar Cayce mogao na iznimno tajanstven način pristupiti skrivenim sferama i dimenzijama. Međutim, činjenica je i da postoji puno horoskopa s “prenastanjenom” 8. kućom (okultno znanje, astrologija, Tarot, metafizika, misticizam, skrivena znanja, alternative, nekonvencionalnost, tajne, transformacija, nasljedstvo, spletke, skandali), ali bez gotovo nikakvih dodira s alternativnim područjima. Uobičajeno, planeti ovdje djeluju na ezoteričnoj razini, ali se isto tako često događa i da osobi daruju prizemljene stvari poput nasljeđa, iznenadnih dobitaka na lutriji i sl. Da bismo lakše shvatili ezoterični utjecaj ove Caycove 8. kuće, moramo se fokusirati na Rahua. Rahu (neobičnost, masovna komunikacija, nova tehnologija, opsjena, putovanje, čarobnjaštvo) se ovdje nalazi u svom vlastitom znaku, Vodenjaku (točnije, kao njegov suvladar), i poprilično naglašava mističnu stranu ovog zračnog znaka (metafizika, astrologija, hipnoterapija, inovativnost, inventivnost, ekscentričnost), koji ima malo veze sa zemaljskim stvarima. Rahu je u ovdje (u 8. kući) u konjunkciji s vladarom Vodenjaka, Saturnom (usredsređenost, koncentracija, disciplina, moć nad masama), koji pomaže u stabiliziranju Rahuove energije, što je pomoglo Cayceu da se lako poveže s višim razinama stvarnosti. Rahu dobro funkcionira kada se nalazi u konjukciji s egzaltiranim planetom ili planetom koji se nalazi u svom vlastitom znaku/kući.
Rahu je u uskoj konjunkciji (unutar 1°) s Merkurom, vladarom 12. kuće smještenim u 8. kući. Budući da u 12. kući nema ni jednog planeta, Merkur je ovdje jedini nositelj energija ove kuće. Obje ove kuće, 8. kuća i 12. kuća, signifikatori su psihičke percepcije i snova, te su tako usko povezane. Stoga ne treba čuditi što su sva Caycova ”kanaliziranja” (channelling) održana za vrijeme spavanja. Tako je on postao poznat kao ”spavajući prorok”.
Merkurova uska konjukcija s Rahuom dala je Edgaru Cayceu priliku da iskoristi svoje potencijale tijekom svog života. Jyotish klasici spominju kako je dužnost osobe da iskoristi energiju planeta koji se nalazi u bliskoj konjukciji s Rahuom ili Ketuom.
Rahu i Merkur su smješteni u Shatabhishi, nakshatri (Mjesečeva zvijezda ili ”zvijezda stajačica”) koja vlada bolestima i ozdravljenjem.
Mjesec u 10. kući u Ovnu daje mu jednostavnost i skroman životni svjetonazor. Znano je kako su ga njegovi suvremenici poznavali kao jednostavnog i neobrazovanog čovjeka.
Budući da Mjesec, vladar lagne, vlada osjećajem jastva (kojim doživljavamo sebe kao indivuduu, tj. osobu), a u ovom horoskopu on nije povezan s energijama 8. kuće, Cayce nikako nije mogao shvatiti na koji se način odvija proces njegova ”kanaliziranja”. Drugim riječima, njegov svjesni um, kojeg predstavlja Mjesec, nije imao nikakve veze s njegovim nesvjesnim umom, kojeg predstavlja 8. kuća.
To je razlog zašto Edgar Cayce nije mogao izraziti svoje talente i sposobnosti u Maha dashi (planetarna razdoblja) Mjeseca, iako je bio itekako svjestan ovih potencijala već od ranog djetinjstva. Mjesec ga je tako naveo da se prihvati običnih zanimanja, nakon što je rano napustio školu.
Cayce je imao čudan poremećaj u svojoj 22. godini, kojeg nitko nije mogao dijagnosticirati. To tajanstveno oboljenje dovelo je do toga da je u cijelosti izgubio sposobnost govora. Kao što možemo vidjeti u njegovom horoskopu, Ketu (iluzija, obmana, manipulacija) se nalazi u 2. kući (govor), što je osnovni razlog za ovaj poremećaj. Budući da je je dispozitor Ketua Sunce, a ono postiže zrelost u 22. godini, ne čudi što se gubitak govora dogodio upravo u Cayceovoj 22. godini života. Jyotish klasici govore da planet koji je Ketuov dispozitor obično ukazuje na neki skriveni potencijal. Sunce se, kao što smo ranije spomenuli, nalazi u povoljnoj 9. kući (sudbina), te je tako pomoglo Cayceu da pronađe svoju životnu misiju (put svoje sudbine). U onom trenutku kada je postao svjestan svog dara, povratio je govor ”kanalizirajući” svoje vlastito tijelo.
Od svoje 24. godine Cayce se počeo baviti iscjeljivanjem. U to se vrijeme nalazio pred Maha dashom Marsa. Kao što smo rekli, Mars se nalazi u 6. kući liječenja i iscjeljivanja, a vladar je 10. kuće zanimanja. Jupiter, vladar 6. kuće (liječenje, iscjeljivanje) i 9. kuće (sudbina, dharma), u konjukciji s Marsom stvara Raja yogu (kraljevska kombinacija). Ovo govori da je njegova sudbina i dharma (životna misija) bila iscjeljivati i liječiti druge kroz energije njegove snažne 8. kuće.
Ova konjukcija Jupiter-Mars u povoljnom znaku Strijelca ukazuje da će on postali poznat tijekom svoga života po svojoj sposobnosti ozdravljenja (značajka 6. kuće). Položaj Jupitera uzrokovao je da Cayceovo iscjeljivanje i liječenje postane puno prefinjenije u odnosu na kirurške i slične metode liječenja i iscjeljivanja koje su u to vrijeme prevladavale na Zapadu.
Ukoliko još jednom promotrimo njegovu 8. kuću, tada otkrivamo da se snažan Rahu nalazi u društvu svojih prijatelja: Saturna, Merkura i Venere. Svi se ovi planeti međusobno podržavaju u prijateljskom znaku, Vodenjaku (Kumbha), pa zbog toga Rahu ovdje djeluje bez ikakvih prepreka. Još jedna zanimljiva stvar, koja je vrlo bitna, jest da se svi ovi planeti nalaze u uskoj konjukciji od 5°. Dakle, njihova je energija je u potpunosti usklađena.
Tijekom 1910. godine Cayce je ušao u Maha dashu (planetarno razdoblje) Rahua, kada su započela njegova futuristička proročanstva i iznimno zanimanje za astrologiju, reinkarnaciju, te drevne civilizacije poput Egipta, Indije i Atlantide. Sva ta područja blisko su povezana sa znakom Vodenjaka (Kumbha) i 8. kućom.
Vladar 4. kuće (preci, um, psihologija), Venera (vozila), nalazi se u 8. kući (ciklusi vremena), u konjunkciji s Merkurom (komunikacija, putovanja), vladarom 12. kuće (budućnost), i Saturnom (fokusiranost), vladarom 8. kuće, što ga je učinilo vremenskim putnikom. Rahu je vrlo snažan u Vodenjaku (Kumbha), pa je tako mogao kanalizirati kombinirane energije Merkura, Venere i Saturna. Rahu je svakako najvažniji planet u horoskopu Edgara Caycea, jer povezuje ove planete s astralnim područjem i akasha zapisima (univerzalna knjižnica za sva prošla, sadašnja i buduća zbivanja).
Ketu (odricanje, nedostatak motivacije, razočaranje) u 2. kući (novac, zarada, redovna primanja) govori o slaboj financijoj situaciji Edgara Caycea, kao i mogućim čudnim bolestima i tegobama ako pokuša zaraditi novac baveći se ”kanaliziranjem”. Također, njegovi planeta ”ozdravljenja”, Mars i Jupiter, nisu povezani (konjukcija ili uzajamni aspekti) s vladarima koji ukazuju na dobitak bogatstva – Suncem, vladarom 2. kuće (redovna primanja) i Venerom, vladarom 11. kuće (dopunska zarada, bogatsvo).
Još jedna zanimljiva stvar, koja nam govori koliko je iscjeljiteljstvo Edgara Caycea bilo povezano s Rahuom i Ketuom, jest položaj njegova tijela za vrijeme ”kanaliziranja” – glavu je uvijek imao okrenutu prema jugu, a noge prema sjeveru. Inače, Ketu predstavlja jug, a Rahu predstavlja sjever. U njegovom horoskopu, Ketu se nalazi u prvoj polovici natalne karte koja označava glavu, pa su stoga Caycove energije tijekom ”kanaliziranja” bile bolje usklađene s glavom okrenutom u smjeru kojim vlada Ketu (jug).
Edgar Cayce je umro u Maha dashi Saturna, budući da je za lagnu Raka (Karkata) Saturn snažna maraka (planet koji donosi smrt). Saturn je vladar 8. kuće, i nalazi se u 8. kući (smrt), što je Cayceu dalo mogućnost da točno predvidi vrijeme i dan svoje smrti.